Methods of this session Luento, mediaworkshop ja ryhmätyö
Duration of this Session Half a day
Materials for this Session Mohammed image archive

Euroopan eri puolilla julkaistuja artikkeleita, joista on koottu yleiskatsaus nettiosoitteeseen www.perlentaucher.de
Edith Maier
De islamiska symbolerna och kodningen
Hur de uppfattas i massmedia

Innehåll

De kontroversiella seriebilderna av Mohammed som publicerades av den danska tidningen Jyllandsposten i september 2005 bevisade än en gång bildens enorma kraft och förmåga att påverka. Den efterföljande debatten handlade inte enbart om förbudet att avporträttera profeten eller om de muslimska symbolernas betydelser. Den berörde också ämnen som invandringen och muslimernas integration i Europa.

Religiösa, i synnerhet islamiska, bilder eller symboler i massmedia är bärare av en mängd olika, mestadels undermedvetna, betydelser. De förknippas inte bara med islam som religion, utan också med de islamistiska militanta rörelser som ofta vägrar acceptera det nya hemlandets normer. Huvudduk eller slöja betraktas av många som symbol för förtrycket av kvinnor inom islam, medan däremot jämställdhet mellan könen anses som en av grundpelarna i de västliga liberala demokratierna.

Syfte

Det här avsnittet vill förmedla en mer sammansatt bild av de islamiska symbolerna genom att sätta in avbildningar av profeten Mohammed eller av slöjan i en historisk och sociokulturell kontext. Det blir möjligt om vi synliggör de underliggande värderingar och antaganden som ofta dominerar diskussionen om islams bilder. Samexistensen mellan olika kulturella och religiösa gemenskaper kräver reella kunskaper och insikter om de värderingar och föreställningar som påverkar diskussionerna om t ex slöjan.

Upplägg

Be eleverna ta med sig klipp med islamiska symboler och bilder från tidningar och tidskrifter. Alternativt: börja med att visa dem ett antal islamiska bilder, bland annat porträtt av muslimska kvinnor i huvudduk, och bilder ur nätarkivet Mohammed Image Archive. Sedan ber ni eleverna att i mindre grupper diskutera vilka betydelser bilderna har för dem och vilka associationer de får. Om möjligt bör grupperna bestå både av muslimska och icke-muslimska elever. Läraren/moderatorn försöker sedan ge en teoretisk bakgrund utifrån några av de frågor som dykt upp i diskussionen. Som utgångspunkt kan väljas t ex:

Bild: 1 2 3 >
Mohammed begrüßt Botschafter aus Medina. Vermutlich zentralasiatischen Ursprungs; genaues Datum und Ort unbekannt. Quelle: Mohammed Image Archive

Mohammed hälsar en ambassadör från Medina. Troligen från Centralasien, okänd ålder och ursprungsort. Källa: Mohammed Image Archive