Methods of this session Introductory presentation Workshop
Duration of this Session Puoli päivää
Materials for this Session Images: Visual products from print media, current commercials Presentation media: computer, beamer, Polaroid cameras, video-tape recorder, overhead projector
See Volume One ss. 58 – 73
See Volume two ss. 62 – 72 ss. 90 – 95
See action CD LIBRARY image comparison image pool
See Video CD THEME-CUT-OUTS To bring the world in the picture, Christian Doelker ART-LANGUAGE-FILM U-Man, Julien Dajez, 1998
Anna Rüegg
Miten kuvien voiman läpi nähdään
Kuvien koodaus ja reseptiomallit

Tiivistelmä

Ympärillämme tulvii kuvia joka päivä. Ne vaikuttavat meihin voimakkaasti mutta jollakin lailla salaperäisesti. Manipuloidaanko meitä, tai houkutellaanko meitä huomaamattamme? Miten kuvien voima paljastetaan, ja miten niihin voisi oppia suhtautumaan asianmukaisesti? Kuvat ovat salaperäisiä, koska niissä on salakieltä. Kirjaimia ja kuvakirjoitusta ei voi ”purkaa”, ellei tunne niiden erityiskoodeja. Tässä visuaalisen osaamisen workshopissa voi opetella purkamaan visuaalisten tuotteiden koodeja.

Seuraavassa esittämämme viisi kuvakoodia mahdollistavat kaikkien visuaalisten viestien murtamisen. Koodit rakentuvat ihmiskunnan kehityksen mukaisesti. Tiedossamme on kaksi esikulttuurista (evoluutioon liittyvää) ja kolme kulttuurista (kulttuurien kehitykseen liittyvää) kuvakoodia.

Kuvien koodaus

Kuva 1 – Biologinen koodi
Hengenvaara, hengissä säilyminen, seksuaalisuus
Sadat ihmiset pidättävät henkeään nähdessään veitsien lentävän ilmassa ja osuvan punaiselle pinnalle vaarallisen lähellä paljaita sääriä. Korkeakorkoiset sandaalit puolestaan painottavat itsesäilytystavoitetta. Kuluttaja reagoi huomaamattaan sekunnin murto-osassa tämän mainoksen fylogeneettiseen signaaliin.

Biologisen koodin voimapotentiaali on melkoinen ja mahdollistaa monenlaista manipulaatiota, sillä kaikki vastaanottajat reagoivat vaistomaisesti ja luonnon esiohjelmoimien geneettisten käyttäytymismallien mukaisesti. Käsitteenmuodostus ja käsittely tiedon, ajattelun ja kielen avulla alkaa vasta tämän ensireaktion jälkeen.

Kuva 2 – Arkaainen koodi
Kasvonilmeet ja eleet
Sanaakaan sanomatta! Erotuomari Pierluigi Collina valvoi ilmeillään ja eleillään kansainvälistä kommunikaatioprosessia jalkapallon vuoden 2002 MM-lopputurnauksen kuohuvassa ilmapiirissä. Hän luotti vaistomaisesti siihen, että ihmisen kyky käsitellä ei-verbaalisia signaaleja on luonnostaan erittäin valikoiva. Kehonkielen merkit välittävät vastaanottajalle tunteita, jotka käynnistävät alitajuisen arviointiprosessin jo sekunnin neljäsosassa.

Visuaalisen arvioinnin analyysi, vahvistus tai korjaaminen tiedon, ajatuksen ja kielen avulla on mahdollista vasta tämän jälkeen. Arkaainen koodi kohdistuu vastaanottajien spontaaneihin tunteisiin ja heidän tahdostaan riippumattomiin reaktioihin, joten koodin voimapotentiaali ja houkutuskyky ovat mittaamattoman suuret.

Kuva 3 – Sopimuksenvarainen koodi
Merkit
Meille valkenee viimeistään ajokokeeseen valmistautuessamme, ettei kyky ymmärtää liikennemerkkien merkitystä ole synnynnäinen eikä tule luonnostaan. Niistä jokaisella on oma erityinen ja muuttumaton merkityksensä, joka meidän pitää opetella ulkoa ja muistaa. Ylärivistä saatamme hyvinkin tunnistaa vaaraa merkitsevän kolmion ja neliönmuotoisen ohjemerkin, mutta millaista käskyä pitää noudattaa, kun merkissä seisovan miehen ojennetun käsivarren yläpuolella leijuu kysymysmerkkejä? Saadakseen selvää toisen rivin viivoihin ja kuvioihin liittyvistä vaikeaselkoisista viesteistä joutuisi kääntymään oikean kulkurin puoleen. Kaikkialla maailmassa pitäisi olla mahdollista opastaa ihmisiä oikeaan suuntaan näennäisen yksiselitteisillä kuvamerkeillä.
Miten allegoriat sitten ymmärretään? Mitä nuori nainen, mehiläispesä ja oliivipuunoksa merkitsevät? Entä istuva kuningatar, temppeli ja valtikka hänen käsissään sekä valkoinen hevonen hänen takanaan? Mitä vasemmanpuoleisen hahmon pään siivet, oikeassa kädessä oleva peili ja pallo siinä törröttävine kolmioineen edustavat? Kaikkien konventionaalisesti (sopimuksenvaraisesti) koodattujen merkkien merkityksistä on kirjallisesti sovittu niitä käyttävissä yhteiskunnissa, joten jokainen merkki on voitu määritellä selkeästi. Reseptioprosessi koostuu ymmärtämisestä, ”suunnan saamisesta” ja tunnistamisesta – erikseen hankitun tiedon perusteella.

Kuva 4 – Kategorinen koodi
Symbolit
Siivekäs enkeli katselee ajatuksissaan etäisyyteen. Hänen silmänsä ovat kuin sielun ikkunat. Teoksen äärellä viipyvä katsoja tajuaa vaistonvaraisesti kuvan syvällisen symboliikan. Tällaisten merkkien tarkastelu saattaa johtaa monimerkityksisten ideoiden sokkeloihin ja jopa rationaalisen mielen tuolle puolen. Tällainen merkki ei kuulu sopimuksenvaraiseen koodiin, vaan piilevän monimielisyytensä vuoksi sitä on pidettävä symbolina.
Joustava koodi
Joustavaan koodiin liittyy monia eri merkitystasoja.
Sen ”avain” jää tämän esittelyn sovellusalan ulkopuolelle.

Toiminta

Harjoitus 1
Kuvakoodit/Päällekkäiset koodit
Analysoi koodeja ja tee selkoa niiden päällekkäisyyksistä. Esittele koodit kaikille osanottajille.
Teknisten termien ymmärtäminen ja käyttö luo turvallisen perustan dekoodausprosessia ja sen tulosten jakamista varten.

Harjoitus 2
Kuvakoodit/Voimapotentiaali
Analysoi sanomalehtileikkeiden kuvia. Luetteloi eri koodit ja reseptiomallit. Mikä koodi korostuu missäkin sanoma tai aikakauslehdessä? Millaisen reseption useimmat tämän sanomalehden kuvat laukaisevat? Mikä on lehden kohderyhmä? Keskustele kaikkien osallistujien kanssa.
Luokittele päivittäinen kuvatulva koodien perusteella. Tarkkaile alitajuisia toimintamalleja ja ilmaise ne sanallisesti.

Harjoitus 3
Kuvakoodit/Reseptiomallit
Luo ”tosielämän” reseptiomallikokemus käyttämällä valikoituja mainoksia. Tunkeudu kuvien voimaan.
Kehitä tiedon, ajattelun ja kielen avulla vastatoimia kuvien manipulatiiviselle vaikutukselle.
Kokeile eri reseptiomalleja liikkuviin kuviin ja testaa vastatoimien tehokkuutta.

Harjoitus 4
Valokuvakoodit/Selonteko
Tee omia kuviasi. Sisällytä niihin niin voimakas koodi, että ne varmasti tuottavat odottamasi reaktion.
Lisää tietoisuutta kuvien havainnoinnista ja tehosta arvostelukykyäsi.
Ota vastuu kohderyhmien käsittelystä. Tunnista ne tabut, jotka aiheuttavat rajoituksia

Muunnelmia ja lisäharjoituksia




Bild: 1 2 3 4 >
Werbeanzeige für Schuhmode, codiert mit dem Imperativ.   Quelle: Euro SRCG

Kenkämainos, jossa koodina itsesäilytysvaisto Lähde: Euro SRCG