Methods of this session Introductory presentation Workshop
Duration of this Session Halvdag
Materials for this Session Images: Visual products from print media, current commercials Presentation media: computer, beamer, Polaroid cameras, video-tape recorder, overhead projector
See Volume One str. 58 – 73
See Volume two str. 62 – 72 str. 90 – 95
See action CD LIBRARY image comparison image pool
See Video CD THEME-CUT-OUTS To bring the world in the picture, Christian Doelker ART-LANGUAGE-FILM U-Man, Julien Dajez, 1998
Anna Rüegg
Att genomskåda bildernas makt
Bildkoder och varseblivningsmönster

Innehåll

Vi översköljs dagligen av bilder. Det innebär en påverkan som är både överväldigande och förbryllande. Blir vi i själva verket manipulerade och förförda? Hur kan vi lära oss att demaskera den makt som finns i bilderna så att vi sedan kan handskas med dem på rätt sätt? Bilder är gåtfulla därför att de är krypterade. Varken bokstäver eller bildgåtor kan tydas utan sina särskilda koder. Förmågan att knäcka koden hos visuella objekt kan tränas upp i den verkstad för visuell kompetens som vi kan erbjuda.

Där finns bara fem bildkoder, men de kan ändå knäcka alla visuella krypteringar. De är strukturerade i enlighet med den mänskliga utvecklingen. Det finns två bildkoder som är prekulturella (som har att göra med den mänskliga utvecklingen) och tre kulturella (som har att göra med den kulturella utvecklingen).

Image Encoding

Bild 1 – den biologiska koden
Risk för livet, överlevnad, sexualitet
Se på bild 1 som är en reklambild för skor, men som egentligen utspelar sig på cirkus. Hundratals människor håller andan när de ser hur knivarna kommer flygande och träffar den röda ytan farligt nära de nakna benen. De skyhöga sandalerna ger oss svindel. På bråkdelen av en sekund kommer vår ofrivilliga reaktion på de utvecklingsgenetiska signalerna som denna annons förmedlar. Den biologiska koden innehåller en enorm potential för makt och manipulation, eftersom alla mottagare intuitivt reagerar enligt sina genetiska uppförandemönster som är förprogrammerade av naturen. Och det är först efter denna omedvetna reaktion som händelsen kan behandlas kunskapsmässigt, med hjälp av vårt tänkande och vårt språk.

Bild 2 – Den arkaiska koden
Gester och ansiktsuttryck
Utan ett enda ord! Stämningen var på kokpunkten vid världsmästerskapen 2002, men domaren Pierluigi Collina använde enbart gester och ansiktsuttryck för att kontrollera den internationella kommunikationsprocessen. Han litade intuitivt på människans naturliga förmåga att behandla icke-verbala signaler på ett mycket selektivt sätt. Kroppsspråket bombarderar mottagaren med känslor. I det omedvetna utlöser detta en bedömningsprocess, och allt tar bara en kvarts sekund.

Först därefter blir det möjligt att analysera, bekräfta eller justera den visuella kodningen genom kunskaper, tankar och språk. I den arkaiska koden finns en omätlig potential för inflytande och förförelse, eftersom den är riktad mot mottagarens spontana känslor och ofrivilliga reaktioner.

Bild 3 – Den konventionella koden
Tecken
När vi läser på inför körskoleprovet så inser vi lätt – om det inte redan tidigare har gått upp för oss – att vi inte är födda med en naturlig förmåga att förstå vägmärkenas budskap. Vi upptäcker att vartenda märke har en alldeles egen, riktad och oföränderlig betydelse som vi måste lära oss att komma ihåg. Lättast att känna igen på den översta raden i Bild 3 är nog det trekantiga varningsmärket och det fyrkantiga upplysningsmärket, men vad är det för påbud som ska följas när skylten visar punkter ovanför en stående mans utsträckta arm? För att kunna läsa av koderna och få fram de budskap som döljs i symbolerna på andra raden behöver du hjälp av en etnolog. Visst vore det möjligt att låta människor över hela världen orientera sig med hjälp av någon form av tydlig bildskrift. Men hur ska vi förstå allegorier? Vad betyder bilden av en ung kvinna med en bikupa och en olivkvist? Vad representerar drottningen där hon sitter med sin spira i handen och med en häst och ett tempel i bakgrunden? Vad är det som personifieras med vingar på huvudet, spegel i höger hand och ett klot med en triangel på i den vänstra? Ta hjälp av bildtexten. Alla konventionellt kodade skyltars betydelse har bestämts skriftligt och i enlighet med överenskommelser inom respektive samfällighet, och det gör att alla sådana skyltar klart kan definieras till sitt innehåll. Mottagarprocessen, seendet, består i förståelse, orientering och identifiering – allt grundat på kunskaper som är medvetet förvärvade.

Bild 4 – Den kategoriska koden
Symboler
Den bevingade Melankolin sitter dyster och grubblande. Hon stirrar ut i fjärran med ögon som speglar hennes själstillstånd. Den djupa symboliken i denna bild kan instinktivt uppfattas av betraktaren. Om analys av en sådan sinnebild leder oss in mot en labyrint av mångtydiga föreställningar så går inte (bild)tecknet att på ett enkelt sätt tolka. Det är istället, med sina latenta tecken, en symbol vars komplexitetsgrad gör det nödvändigt att överlåta tolkningen till experter.

Flexibel kod
Den flexibla koden har ett stort antal betydelsebärande nivåer. Det skulle föra för långt att beskriva alla nycklar till dem i detta sammanhang.

Upplägg

Övning 1
Bildkoder/Överlappande koder
Att analysera koder och överlappande koder och presentera dem för de övriga i gruppen. Genom att använda de tekniska termerna skapas större säkerhet i tänkandet inför avkodningsprocessen, och samtalet om bilderna blir sakligare.

Övning 2
Bildkoder/Maktpotential
Analysera tidningsbilder; diskutera de olika koderna och perceptionsmönstren som förekommer där. Vilken kodning är vanligast i respektive tidning eller tidskrift? Vilket perceptionsmönster är det som aktiveras av merparten av bilderna i den tidningen? Vilken är målgruppen för tidskriften? Allmän gruppdiskussion: Dela in den dagliga bildströmmen i olika kodade kategorier. Syftet är att bli medveten om de omedvetna mönstren och kunna uttrycka dem i ord.

Övning 3
Bildkoder/Perceptionsmönster
Använd utvalda reklambilder och rörliga bilder för att kartlägga perceptionsmönster. Försök att genomskåda bildernas makt. Tillämpa kunskap, tänkande och språk som motåtgärder för att möta bildernas manipulativa effekt.

Övning 4
Fotografiska koder/Iscensättande
Skapa dina egna bilder. Bilderna måste vara tydligt kodade, så att budskapet på ett entydigt sätt framkallar den förväntade reaktionen. Syftet är att höja medvetandet om bildperception och skärpa omdömesförmågan.
Var medveten om vilken betydelse olika målgrupper har och känn till var tabugränserna går.

Variationer & Fördjupningar




Bild: 1 2 3 4 >
Werbeanzeige für Schuhmode, codiert mit dem Imperativ.   Quelle: Euro SRCG

Skoannons, kodad med ett tvingande imperativ - självbevarelsedriften Källa: Euro SRCG