Methods of this session Introductory presentation Workshop
Duration of this Session Half a Day
Materials for this Session Images: Visual products from print media, current commercials Presentation media: computer, beamer, Polaroid cameras, video-tape recorder, overhead projector
See Volume One str. 58 – 73
See Volume two str. 62 – 72 str. 90 – 95
See action CD LIBRARY image comparison image pool
See Video CD THEME-CUT-OUTS To bring the world in the picture, Christian Doelker ART-LANGUAGE-FILM U-Man, Julien Dajez, 1998
Anna Rüegg
Bilde og makt
bildekoding og persepsjonsmønster

Innhald

Dagleg blir vi oversvømt av visuelle inntrykk. Det inneber ein påverknad som både er overveldande og fortryllande. Blir vi manipulerte og forførde? Korleis kan vi læra oss å avsløra makta som finnes i bilda slik at vi seinare kan forholda oss til dei på rett vis? Bilda er gåtefulle fordi dei er koda. Korkje bokstavar eller bildegåter kan tydast utan sine særskilde kodar. Oppgåva med å knekka koden i eit visuelt objekt kan trenast opp i dette opplegget for visuell kompetanse som vi her legg opp til.

Det finnes berre fem bildekodar, og dei kan knekka alle visuelle kodar. Dei er strukturerte i forhold til den menneskelege utviklinga. Det finnes to bildekodar som er før-kulturelle (sett i samband med menneska si utvikling) og tre kulturelle.

Bildekodar

Bilde 1 – Biologiske koden
Livsrisiko, overleving, seksualitet

Sjå på bilde 1 som er eit reklamebilde for sko, men som eigentleg føregår på eit sirkus. Eit hundretals menneske held pusten når dei ser knivane koma flygande og treff den raude kanten farleg nær den nakne foten. Dei høge sandalane får oss til å tenka på å stå på tå for å unngå fare. På ein brøkdel av eit sekund kjem vår uvilkårlege reaksjon på dei utviklingsgenetiske signala som denne annonsen formidlar. Den biologiske koden inneheld eit stort potensiale for makt og manipulasjon, sidan vi alle intuitivt vil reagera på ein bestemt måte som er før-programmert frå naturen si side. Det er først etter denne spontane reaksjonen at sanseopplevinga kan behandlast kunnskapsmessig med tanke og språk.

Bilde 2 – Arkaisk kode
Gester og ansiktsuttrykk

Utan eit einaste ord! Stemninga var på kokepunktet under verdsmeisterskapen i 2002, men dommaren Pierluigi Collina brukte berre gester og ansiktsuttrykk for å halda kontrollen over den internasjonale kommunikasjonsprosessen. Han stolte intuitivt på menneska si evne til å tolka ikkje-verbale signal på ein svært selektiv måte.
Kroppsspråket bombaderer mottakaren med kjensler. I det umedvitne utløyser dette ein vurderingsprosess, og alt tar berre ein brøkdel av eit sekund.

Først etter det er det mogleg å analysera, stadfesta og justera den visuelle kodinga gjennom kunnskap, tankar og språk. I den arkaiske koden finnes det eit umåteleg potensiale for påverknad og forføring, ettersom den er retta mot mottakaren sine spontane kjensler og ufrivillige reaksjonar.

Bilde 3 – Konvensjonell kode
Teikn
Når vi førebur oss på å ta bilsertifikat, innser vi, om det ikkje har gått opp for oss før, at det ikkje er medfødt å forstå kva trafikkreglar alle skilta står for. Vi oppdagar at kvart skilt har ei heilt bestemt tyding som vi må læra oss. Lettast å kjenna igjen i den øverste rekka i Bilde 3 er nok det trekanta varsles-skiltet og det firkanta opplysnings-skiltet, men kva påbod skal følgjast når skiltet viser nokre punkt over ein ståande mann med ein utstrekt arm? For å kunna avsløra kodane som ligg skjult i bilda på den andre rekka, treng du hjelp av ein egyptolog. Det hadde vore mogleg å få menneska i heile verda til å orientera seg med hjelp av nokre tydlege teikn med bildeskrift. Men korleis skal vi forstå allegoriar? Kva tyder bilde av ei ung kvinne med bikube og ein oliventrekvist? Kva representerer dronninga der ho sit med ei spire i handa og med ein hest og eit tempel i bakgrunnen? Kva er det som blir personifisert med vinger på hovudet, spegel i høgre handa og ein globus med eit triangel på i den venstre handa? Søk hjelp i bildeteksten. Tydinga av alle konvensjonelt koda skilt er bestemt skriftleg og knytta til semje om kva dei står for. Det medfører at alle slike skilt klart kan definerast i forhold til innhaldet. Mottakarprossesen, det å sjå, inneber forståing, orientering og identifisering – alt er grunna på kunnskapen ein har skaffa seg.

Bilde 4 – Kategori kode
Symbol

Melankolia med vingar sit dyster og grublande. Ho stirrar ut i det fjerne med auge som speglar sjeletilstanden hennar. Den djupe symbolikken i dette bilde kan instinktivt oppfattast av den som ser. Om analysen av ein slik sinstilstand leiar oss inn mot ein labyrint av mangetydige førestellingar, så kan ikkje bildet tolkast likeframt. I staden er det, med sine latente teikn, eit symbol der graden a kompleksitet gjer det naudsynt å overlata tolkinga til ekspertar.

Fleksible kode
Den fleksible koden har mange meiningsberande tolkingsnivå. Det vil føra for langt å gå inn i alle nøklane til dei i denne samanhengen.

Opplegg

Exercise 1
Image codes/Overlapping codes
Analyse codes and overlapping codes and present them to the plenum.
Understanding and using the technical terms creates a safe ground for the decoding process and the sharing of its results.

Exercise 2
Image codes/Power potential
Analyse images from newspaper clippings, list the various codes and list the reception patterns. Which encoding is prevalent in what newspaper or magazine? Which reception pattern is triggered by the majority of the pictures in this newspaper? Which group does the magazine target? Plenary discussion.
Organise the every-day flood of images in code categories. Become aware of subconscious patterns and express them verbally.

Exercise 3
Image codes/Reception patterns
Create a live experience of reception patterns through the use of selected commercials. Penetrate the power of images.
Apply knowledge, thinking, and language to develop measures to counter the manipulative effects of images.
Test the various reception patterns on moving images and test the effectiveness of the counter measures.

Exercise 4
Photographic codes/Setting the scene
Create your own images. The code contained in the images has to be strong enough to clearly provoke the expected reaction.
Raise awareness of image perception and sharpen judgement. Take responsibility for the handling of target groups. Recognise limiting taboos.

Variasjonar og fordjuping




Bild: 1 2 3 4 >
Werbeanzeige für Schuhmode, codiert mit dem Imperativ.   Quelle: Euro SRCG

Advertisement for shoes, coded with the imperative of self-preservation Source: Euro SRCG